Wednesday, October 26, 2005

Bearbetade fotografier, manipulation och retusch

Boklängtare som jag är fann jag på en av mina lunchpromenader genom akademibokhandelns hyllgångar än en gång en bok som bara var tvungen att följa med mig hem. Något så ovanligt som en nyutgivenavhandling om bildbehandling och fotografi.

Anna Dahlgrens avhandling 'Fotografiska drömmar och digitala illusioner Bruket av bearbetade fotografier i svensk dagspress, reklam, propaganda och konst under 1990-talet' är både lättläst och när jag börjar läsa inser jag att den tillfredsställer en outtalad längtan hos mig. En längtan efter fotografi i en vetenskaplig diskurs. Efter alla instruerande praktikerhandböcker och okritiskt informerande kompositionsläroböcker så känns det så gott i min akademikersjäl att få sätta tänderna i bok med hela 75 sidor noter. Snacka om att man är lite miljöskadad. Jag återkommer när jag stulit tillräckligt med tid från resten av min verklighet för att hinna igenom avhandlingen.
För den lässugne finns boken utgiven på Symposion och för den med ont om tid finns en översiktlig artikel på Svd.se

Eftersom jag ibland hittar små tendenser hos mig själv på att vara en lätt småaktig människa som gillar att ha rätt, så var det inte utan en viss sån där blä-jag-sa-ju-det och småunge-lipande känsla jag hittade följande mening i avhandlingens avsnitt om terminologi och språkbruk: 'Termen manipulation används för de bearbetningar som uppfattas som negativa ur etisk synvinkel.' Istället landar Anna Dahlgren i att använda termen 'bearbetade fotografier' - nåt som även i mina öron låter mindre värdeladdat. Nåväl nog med snorungebeteende.

Min vän och fotografen Daniel Wikström bad mig plocka fram en häxa ur en av hans bilder av modellen Zandra. En enklare retusch men kan kanske vara lite kul att se hur bilden förändras steg för steg.

Orginal



Utan fräknar och med ljusare hy
I egenskap av nån som tycker fräknar är klart skönhetsförhöjande så smärtade det lite att ta plåstra bort fräknarna, men de passade inte i bilden jag försökte åstadkomma. Huden blev av med det mesta av sin färg och ögonen fick en grön ton (även om förändringen är för diskret för att synas på den lilla bilden).


Mer hår
Klonverktyget sattes i arbete med att rensa upp bland hårstrån på villovägar samt att fylla ut hår där det behövdes.


Grönt hår och gröna ögon
Ett justeringslager med lämplig grönhet och en lagermask gav illgrönt hår och än grönare ögon och häxan är klar.



Men ibland är det svårt att sluta leka och jag blev nyfiken på hur bilden skulle påverkas av en justering av ljusglimten och en liten månskära i ögat och att följa nyfikenheten brukar sällan leda fel:

Med en annan glimt i ögonen


/emtre

Thursday, October 20, 2005

Höstblå

Så kommer dagarna när ljuset tryter och mörkret kryper nära inpå. Efter utställningen på Hasseludden har det känts svårt att ladda om. Längtan efter att få göra de där meningsfyllda bilderna, de som klingar rätt, gnager inom men inga kommer till mig. Frustrerande är bara början och jag vet inte hur jag ska komma vidare.
Så under tiden gör jag bilder av de mest skilda slag med tanken att kanske hittar nån av dem förlöser en smula.

Ett litet uppdrag med barnbilder







En snabbsession med Tanya







Jag längtade ljus och lugn, fallande löv och meditativ ensamfotografering så bilen och jag for till den lilla bokskogen straxt utanför Enköping.














Höstiga bilder











Sökandet fortsätter.

Det finns en känsla av meningsfullhet när bilden och budskapet är rätt. Kanske är det mitt höstmörker som stjäl blicken och känslan för mig. Kanske är det därför min längtan är så stark.

Sökandet får fortsätta.

/emtre

Monday, October 03, 2005

Expedition Solvalla

Tid för en utmaning: hästar, tävlingar, publik, stallbacke ... solvalla















































Ett stort tack till Roben och Solvallas urtrevliga presschef som var dagen värd och värdinna.





/emtre