Sunday, January 25, 2009

Konsten att ta vinnande bilder


Göran Segeholm föreläser på Fotomässan2008

Läser man bloggrecensionerna av Göran Segeholms senaste bok ’Konsten att ta vinnande bilder’ haglar superlativen; modern, intressant, rolig, medryckande, lättläst, en aha upplevelse… och det är bara början. Men det som är roligast är att det är välförtjänt beröm. Boken är bra, t om väldigt bra.

Första upplagan såldes slut i rekordfart. Ett resultat både av bokens utmärkta kvalitet men också av smart marknadsföring via bloggar och det faktum att Göran, som fd chefsredaktör för Kamera&Bild, börjar så smått bli ett känt namn i svenska amatörfotograf hem.

Boken beskrivs som en inspirationshandbok men jag tror att Göran har lyckats med något som går långt utöver det som i normalfall beskrivs som en handbok. Med nya, fräscha tankemodeller för hur vi kan se, förstå och kommunicera kring bilder leder han oss in i vad som nästan måste klassas som ett nytt paradigm.

Med tankar och idéer i klass med Barthes och ett suveränt pedagogiskt tilltal i stil med Bo Bergströms känns det som att ’Konsten att ta vinnande bilder’ kommer vara självskriven på de flesta fotografutbildningars litteraturlistor. Och här finns en av mina få invändningar till boken. Boken är bra – riktigt bra - och mycket mer än en handbok, men det är som att Göran fastnat i tanken att det är en handbok det ska bli och att han inte riktigt fullt ut förvaltar det nya han skapar.

Kanske handlar det om målgrupper och att det som frustrerar mig är sådant som är en förutsättning för att boken ska tilltala den större marknaden. Men det känns som att det fanns mer. Som att vi lagom börjat skrapa på ytan och komma in i de intressanta tankegångarna när det plötsligt är dags att avrunda med avsnitten om metoder och verktyg.

Det här är den typen av kritik som är genuint orättvis att ge en författare. Göran ville skriva en handbok, så han skrev en handbok. Och så klagar jag för han också råkade skriva något mer som var nytt och spännande och så mycket mer än en handbok. Gnällspik.

Jag tror ’Konsten att ta vinnande bilder’ kommer kunna förändra hur vi kommunicerar med varandra kring bilder, när vi försöker förstå och försöker utvecklas. Men jag när nog en liten förhoppning om att Görans nästa bok tar två steg till, för det vore så oerhört spännande att se vart det kan ta vägen.

Sen bara måste nästa upplaga (eller åtminstone nästa efter det) få ett roligare omslag. Man ska inte sälja något som har potential att hålla i decennier i en förpackning som ser ut att hålla max ett år. Så är det bara.

Med andra ord två tummar upp för ’Konsten att ta vinnande bilder’. Läs den om du inte redan gjort det. Men till Göran: ge oss mer! Massor mer!
Labels:

1 Comments:

Blogger MissKeepYourDistance said...

Var på Görans seminarium på årets Fotomässa - han verkar gilla den där bilden. ;)

Oerhört inspirerande!

10:22 PM  

Post a Comment

<< Home