Wednesday, July 29, 2009

Fler och färre ord

Jag har tillfälligt tappat intresset för fotografi. Inte för fotograferandet och berättandet, men för tekniken, prylarna och vad kanske mer förvånande är - för pratet om bilderna.
Kamera&Bild hamnar i bokhyllan knappt halvbläddrad, FOTO får stå kvar på tidningshyllan i butiken helt orörd. Ingen riktig lockelse drar i mig att läsa, det saknas något nytt att förstå eller sätta tankarnas tänder i.

Fotografi tycks mig lida av två självmotsägande problem; ordlöshet och ordligt överflöd. Det finns så många som helt saknar ord för sin fotografi, saknar insikt om hur ord kan ge tillgång till fördjupning och förfina meningen med det som berättas, hur det berättas, varför det berättas.

Det finns så mycket skrivet, men det som skrivs säger sällan väldigt mycket. En ständig omstart och oförmåga eller kanske ovilja att se bortom det som är teknik, må det vara teknik i kameran eller i bilden. Alla pratar om hur det borde vara, kunde vara, skulle vara, men som inte är eller kommer bli mer än yta. Få pratar om att vara, om varat.
Så klart de finns här och där, röster som gör det värt att lyssna.

Det finns ett behov av fler ord och färre ord - samtidigt. Av bättre ord, andra ord. Av djupare,
vidare, vildare tankar. Av fler som vill och vågar se att fotografi, är ett sätt att tala om livet.Labels:

1 Comments:

Blogger Mattias said...

Hej Maria, Mattias Sigurdsson, jag la nyss in en ansökan om medlemskap i Kritisk Massa. Men... vet du, jag tar tillbaka den, kritiken där är inte mycket mer utförlig, genomtänkt eller kunnig än annars på fotosidan.

Också jag saknar det du talar om...

Och också jag genomgår en period av fotografisk leda (som du gjorde när du skrev ditt inlägg, åtminstone). Det känns som att bristen på motstånd i det digitala medlet har med saken att göra och jag är sugen på att kasta allt digitalt på sophögen och börja om analogt... Med risk för att också det är en illusion.

Samtidigt tror jag att tomheten, meningslösheten, pekar vägen mot sin motsats...

Hursomhelst, om du läser detta innan du tar ställning till min ansökan till Kritisk Massa: du kan bortse från den senare. Tack ändå.

2:36 AM  

Post a Comment

<< Home